Centen voor talenten zijn er niet voor niets

Gepubliceerd in Het Parool, 10 oktober 2009
Jonge amateurkunstenaars weten de weg naar subsidie nauwelijks te vinden. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling lanceerden daarom de campagne Centen voor Talenten.

In de brochure van Centen voor Talenten wordt er niet omheen gedraaid. '2335 euro voor je vaste hand', '720 euro voor je frisse visuals', '1240 euro voor je sick moves'. In snelle jongerentaal worden bedragen opgesomd waarvan de gemiddelde achttienjarige alleen kan dromen.

Toch is Centen voor Talenten, een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van de gemeente Amsterdam, juist bedoeld voor jonge, creatieve amateurkunstenaars vanaf dertien jaar. Kunstenaars die er niet voor opgeleid zijn en er niet voor betaald krijgen.

Op www.centenvoortalenten.nl hoeft de subsidieaanvrager niet ver te zoeken. Op de homepage worden de twee opties aangereikt: de Plusregeling van het AFK, die geldt voor tijdelijke kunstprojecten zoals een expositie, voorstelling of evenement, en de Waarderingssubsidie Amateurkunst van DMO, die structurele subsidies geeft voor bijvoorbeeld huurkosten en aanschaf van instrumenten.
"Het doel van deze campagne is om jongeren en nieuwe Amsterdammers te informeren over subsidiemogelijkheden," zegt Meike le Coultre, communicatiemanager bij het AFK. "Veel mensen, juist amateurkunstenaars, denken dat subsidie alleen voor professionele makers of grote instellingen is." Centen voor Talenten bestaat al vier jaar, maar trok weinig aandacht. Le Coultre: "Er waren wel informatieavonden, maar mensen zijn gewend dat informatie naar ze toe komt. Ze komen het niet meer zelf halen."

Daarom pakken het AFK en DMO het dit jaar anders aan. Begin september begon de nieuwe campagne, met posters in metro's en trams, met een folder, banners op websites, advertenties in kranten, een vernieuwde website en zelfs een Hyvesaccount, dat binnen een maand al tweehonderd leden heeft.

Om het aanvraagsysteem flexibeler te maken, schafte het AFK de indiendata af en stelde het maandelijkse spreekuren in waar mensen mondeling een aanvraag kunnen doen en de volgende dag horen of ze geld krijgen. En in plaats van allerlei verschillende aanvraagformulieren is er nu één digitaal formulier dat de aanvrager stapsgewijs de weg wijst.

Maar het moet ook weer niet té gemakkelijk worden. Le Coultre: "Aan de hand van een aanvraag willen we een goed oordeel kunnen vellen, dus er moet een projectplan in zitten, er moet nagedacht zijn over wie je wilt bereiken, en er moet een kloppende begroting bij zitten."

Om in aanmerking te komen voor subsidie van het AFK gelden drie criteria: artistieke kwaliteit, aanvulling op het aanbod van Amsterdam en het bereik. "Per project wordt wel gekeken naar welk criterium zwaarder weegt. Bij de totstandkoming van een scenario kun je moeilijk meten hoeveel publiek het zal trekken, maar je kunt wel kijken naar het kwaliteitsniveau van degene die het maakt," aldus Le Coultre.

Bij het AFK kan een amateurkunstenaar een bedrag tot maximaal vijfduizend euro aanvragen. Bij DMO verschilt het maximale bedrag per discipline en grootte van de vereniging. In tegenstelling tot het AFK hanteert DMO ook nog een uiterlijke indiendatum: 1 november is de jaarlijkse deadline voor het aanvragen van subsidie.

Iemand mag het hele bedrag dat hij nodig heeft aanvragen, maar zowel het AFK als DMO stimuleren dat ook naar andere inkomstenbronnen wordt gezocht. "We moedigen ondernemerschap aan. Als mensen zelf op zoek gaan naar andere inkomsten, dan zijn wij veel eerder geneigd om een bijdrage te doen."

"Je moet er wel wat voor doen," zegt Le Coultre. "Elk jaar komen er gemiddeld honderd aanvragen binnen, waarvan bijna de helft kan worden gehonoreerd."

Aanvragen voor exposities zijn nog ondervertegenwoordigd. Wel werden dit jaar al subsidies uitgereikt aan theatergroepen, jeugdorkesten, een Caraïbische drumband, en aan de korte film Bijlmer, over dansende en pianospelende jongeren in de Bijlmer.

www.centenvoortalenten.nl