Ga mee op bouwputtentocht

Gepubliceerd in dagblad De Pers, 8 december 2011

FOTO'S: ARIE KIEVIET

#ParfumdeBoemBoem Op een speciale tour langs de Rotterdamse bouwputten ontdek je hun esthetische waarde.

Op de omheining rondom het grootschalige bouwproject dat De Markthal heet, midden op de Blaak in Rotterdam, staat uitgebreid uitgelegd wat er achter de schermen gebeurt. Er zijn ook kijkgaten gemaakt. Toch loopt iedereen er achteloos aan voorbij en lijkt niemand te weten wat er gebeurt, zelfs een medewerker van een naastgelegen winkel niet. Het zal ze worst weten, ze hebben er alleen maar last van. Maar zo’n bouwput is niet alleen een bron van irritatie, het is ook een bron van inspiratie. Dat is althans wat Parfum de BoemBoem wil laten zien tijdens de bouwputtentocht aanstaande zaterdag.

Parfum de BoemBoem organiseert sinds 2008 twaalf keer per jaar – de kick-off is standaard tijdens Motel Mozaique in april – fiets- en wandeltochten langs bouwputten, om bewoners deel te laten uitmaken van de veranderingen en om toeristen een andere kant van de stad te laten zien. De tours worden altijd aangekleed met een muzikaal of theatraal optreden. Zo voerde Kyteman vorig jaar een requiem op waarmee hij afscheid nam van het oude stadskantoor en speelde Spinvis in 2009 in de Glunderput, de bouwplek in het Museumpark.

Bouwliftje

Zaterdag is de laatste bouwputtentocht van dit jaar. Dan treedt de Rotterdamse band The Yes Please op te midden van het puin bij Rotterdam Centraal Station, een van de drie locaties waar de tour deze keer naartoe leidt. De andere plekken die zaterdag kunnen worden bezocht zijn het gigantische wooncomplex Calypso, waar deelnemers met een bouwliftje 50 meter omhoog kunnen, en het hoogtepunt: De Markthal, waar men mag afdalen in de 14 meter diepe bouwput, twee voetbalvelden lang en breed.

Het is een merkwaardige ervaring om in die diepe put te staan, waar de wereld boven een heel ander universum lijkt. Omhoog kijkend door het bos van roestige palen, alsof we in een dal in de Alpen staan, ogen omliggende gebouwen als eindeloos hoge wolkenkrabbers. Wie in het midden van de put gaat staan, krijgt een prachtig uitzicht op het enige middeleeuwse monument dat nog overeind staat in Rotterdam: de Laurenskerk.

Het contrast tussen oud en nieuw kan niet groter zijn. Wat nu nog een rauwe en robuuste jungle is van ijzeren constructies, stalen draden, kuilen vol grondwater en geribbeld beton, zal straks een blinkend, superstrak multicomplex zijn. Een nieuwe blikvanger van de stad, waarbij niemand meer zal terugdenken aan de bouwput die het vijf jaar lang was.

In de relatief korte tijd dat ze bestaan, geeft Parfum de BoemBoem toegang tot deze bouwplekken, waar het doorgaans strikt verboden toegang is. Het is op zich al genoeg om er alleen wat rond te lopen en de esthetiek van heipalen en sloopkogels op te nemen. Maar als het even kan, pik dan ook een lesje bouwconstructie mee. Zo leren wij dat de betonnen vloer is gestort toen de put vol water stond. En dat de metalen schijven op de uitstekende toppen van 2.500 heipalen er door duikers op zijn geschroefd. Als de ontwikkelaar dan met glimmende ogen vertelt over de enorme druk die van de zijkanten tegen de wanden drukt (‘het beton is al 4 centimeter ineen gedrukt!’) en het grondwater dat zijn best doet de vloer te breken, dan krijgt zo’n bouwputtentocht zelfs een bloedstollende lading.