Een boom voor iedereen

Gepubliceerd in dagblad De Pers, 15 september 2011


FOTO'S: MAXIME CARDOL


#GroeneLoper010 ’Urban nature’ floreert in Rotterdam. Strandparken en pluktuinen contrasteren met kantoren en flats.

Wie niet oplet, loopt er zo aan voorbij: aan een drukke weg bij de Coolhaven, net voor café De Machinist, leidt een blauwe glijbaan als een kinderdroom die uitkomt door het wuivende riet naar een strandje. Banken van sloophout staan gericht naar het water, naast dennenbomen die minimalistisch zijn opgesteld in het fijne zand.

Rotterdam is een van de groenste steden van Nederland. Tussen hoge nieuwbouw, in woonwijken en aan vierbaanswegen liggen tal van groene ‘hotspots’. Gudrun Feldkamp van Stichting Groen: ‘Voor elke inwoner staat een boom in Rotterdam. Maar uit onderzoek blijkt dat veel jonge ouders de stad verlaten omdat ze het idee hebben dat er niet genoeg natuur is voor de kinderen. Mensen willen niet zien hoe groen de stad is.’

Feldkamp rolt zaterdag 24 september een denkbeeldige Groene Loper uit in Rotterdam. De dertig kilometer lange wandeling leidt langs zestig natuurgebieden: dakparken, moestuinen, polderlandschap, een spoordijk en groentestoepen. De plekken zijn ook los van elkaar te bezoeken, of via een van de drie kortere slenterroutes die Feldkamp maakte. De meeste locaties zijn altijd open. Tijdens het evenement, dat De Groene Loper 010 heet, zijn er speciale activiteiten als barbecues, buurtborrels, optredens van cabaretier Arie Vuyk en Ming’s Pretty Heroes, een culipicknick en een eetbare onkruidwandeling.

Burgemeester Aboutaleb opent de loper in Zevenkamp, een quasi-gezellige jarenzeventigwijk waar op het eerste gezicht niets te zoeken is. Toch zit daar fabelhaftig groen verstopt, zoals de Proeftuin, waar idealisten volgens de permacultuur-methode voedselbankpakketten aanvullen met biologische groenten en fruit. De Proeftuin steekt behoorlijk af tegen het gemeentelijke blinkproject aan de overkant. Op enorme nieuwbouw wordt een dakpark gebouwd, met in het midden een grote kas waar een stadsboer kippen gaat houden.

Bakfietsmoeders

In Delfshaven, dat niet de allerbeste reputatie heeft, weet bijna niemand van de Tuin aan de Maas naast de Euromast. Voorheen een kale vlakte, maar op verzoek van de aan de kade wonende bakfietsmoeders die de buurt proberen op te knappen, omgetoverd tot een openbaar park met moestuin. En tuinmeubilair in Piet Hein Eek-stijl. ‘De hangjongeren helpen met tuinieren’, zegt een initiatiefneemster trots.

Een stukje verderop, tussen de vervallen panden en belwinkels in de harde kern van de wijk, schuilt de Schat van Schoonderloo, een sprookjesachtige binnentuin met rozenperken en een meditatiehof. Hier stond een kerk, lezen we op een bordje. Daarna bleef het lang braakliggend terrein, totdat vrijwilligers uit de buurt van het Gat van Schoonderloo de Schat van Schoonderloo maakten. Feldkamp: ‘Het hart van Rotterdam mag dan wel zijn kwijtgeraakt tijdens het bombardement, de stad heeft nog steeds een ziel. Een groene ziel.’

Aan de rand van Delfshaven, midden in een woonwijk, bezoeken we tot slot Proefpark De Punt. Een Turkse buurman houdt er kemphanen in een Efteling-achtige kooi. Vanaf de duiventil leidt een pad langs bossen dahlia’s en zonnebloemen. Knotwilgen buigen naar elkaar toe en vormen poortjes. De troosteloze nieuwbouw op de achtergrond valt (bijna) niet meer op.

www.groeneloper010.nl