Krijsend kind geen bezwaar

Gepubliceerd in dagblad De Pers, 8 maart 2012

FOTO: ALEXANDER SCHIPPERS

#BabyBios In veel landen trekt het al jaren volle zalen, nu mogen Nederlandse ouders ook met hun gebroed naar de film.

’De verschoontafel vinden jullie achter deze deuren’, zegt de bioscoopmedewerkster, als een stewardess wijzend naar de klapdeuren naast het scherm. ‘Als we iets voor jullie kunnen doen, dan horen we het graag.’ Luid geschater klinkt er uit de zaal. Marie (13 maanden) heeft er zin in.
Terwijl de openingstitels van The Artist over het witte doek rollen, rommelt moeder Marleen van der Wolde (35) nog even in haar tas. ‘Waar is die banaan nou?’ De film begint.

Krijsen
De kleinste bioscoop van Amsterdam, De Uitkijk aan de Prinsengracht, stond afgelopen vrijdag voor het eerst in zijn honderdjarige bestaan vol met buggy’s. Op tafeltjes in de foyer liggen fopspenen, spuugdoekjes hangen over de roodfluwelen stoelen. Het is de eerste editie van Baby Bios, film voor ouders met baby’s tot 1 jaar oud. Al jaren een cultureel gegeven in veel andere landen, nu ook in Nederland. Naast het nieuwe maandelijkse evenement in De Uitkijk, vindt morgen de eerste officiële editie plaats van Cinemum in The Movies in Amsterdam, waar in dit kader voortaan elke vrijdag- en zaterdagochtend een premièrefilm wordt vertoond.

In de afgelopen tien à vijftien jaar gingen steeds meer bioscopen wereldwijd baby- en oudervriendelijke vertoningen organiseren: licht wat meer aan, geluid zacht, twee stoelen voor de prijs van één, op een tijdstip geschikt voor uitgeputte ouders en met het idee dat niemand het erg vindt als een kind krijst.
In de praktijk valt dat krijsen wel mee, volgens Ane Ose, oprichter van Cinemum, filmmaker, moeder van twee kinderen en zwanger van de derde. Zij kent het concept uit thuisland Noorwegen, waar het al ruim twaalf jaar twee keer per dag in de bioscopen van Oslo volle zalen trekt.

Begrip
‘Bewegend beeld heeft een meditatieve werking op baby’s’, zegt Ose. Niet bij Marie, die maar blijft kirren en brabbelen. Na afloop vraagt Marleen aarzelend aan andere ouders of ze last hadden van haar enthousiaste dochter. ‘Nee hoor’, zegt Sarah Wellinga (33) die met man Juan en Hugo van 7 weken eindelijk weer eens op stap kon. ‘We zaten er helemaal in.’

Het wederzijdse begrip zorgt voor opluchting. Alle aanwezigen zijn vooral blij dat ze weer eens de deur uit zijn, en daarvoor geen oppas hoefden te regelen. Marleen: ‘Het is niet zo van: hè, laten we even lekker een filmpje pakken. Met een baby moet je alles plannen. Dit is dus echt een uitje.’

Zijn alle films babyproof? In Los Angeles en Londen werd onlangs nog de ijzingwekkende horrorfilm The Woman in Black voor tig tere babyzieltjes vertoond. Ook in Oslo worden films in alle genres gedraaid. Cinemum begint wat voorzichtiger en toont voorlopig niets ‘waar ouders van schrikken’. Morgen en zaterdag betekent dat Tom Hanks en Sandra Bullock in Extremely Loud and Incredibly Close.

Je zou ook kunnen zeggen dat de film ondergeschikt is aan het sociale aspect. Baby Bios en Cinemum blijken ultieme gelegenheden voor ouders om gelijkgestemden te ontmoeten. ‘Met baby’s ga je niet naar de speeltuin’, zegt Marleen. Om een isolement van poepluiers en babytaal te voorkomen, worden dan ook zonder schroom telefoonnummers uitgewisseld. ‘De volgende keer gaan we samen.’ Sarah denkt dat haar kinderloze vrienden ook wel mee willen. Helaas: geen baby, geen toegang.