Eerst lullen, dan pas poetsen

Gepubliceerd in dagblad De Pers, 19 januari 2012


Rotterdammers zijn arbeiders. Niet lullen, maar poetsen. Een cliché waar de jeugd van tegenwoordig wel klaar mee is. Dus moest er een blaadje komen waarin geluld en gedacht wordt.

Een journalistiek medium voor ‘denkende Rotterdammers’ was er nog niet. Het AD Rotterdams Dagblad heeft geen opiniepagina, RTV Rijnmond houdt zich vooral met nieuws bezig. Daarom richtte een groep twintigers het Rotterdamse online opinietijdschrift Vers Beton op, dat morgen wordt gelanceerd met een groot feest in De Unie.

De redactie van Vers Beton wordt geleid door Eeva Liukku, programmeur bij debatcentrum Arminius. De andere tien redacteuren en gastschrijvers zijn veelal filosofen, Neerlandici en architecten. De gedeelde factor: liefde voor Rotterdam. Maar, ‘op versbeton.nl staan niet enkel hallelujah-verhalen’, zegt Liukku.

‘Het zijn kritische visies op wat zich afspeelt in onze stad.’ Zo gaat het over Rem Koolhaas als theoreticus, dat Rotterdam visie op popmuziek mist maar het gaat – ook belangrijk – over veiligheid op straat.

Het lanceringsfeest, morgenavond, staat in het teken van ‘goede voornemens voor Rotterdam’. In een talkshow praat Liukku onder anderen met theatermaker Romana Vrede over de cultuurbezuinigingen en bespreekt maatschappijhistoricus Zihni Özdil het effect van bepaalde wijkaanpakken in de stad. Daarna kan er ordinair gedanst worden op de dj-kunsten van onder meer Club le Pot, en maakt videokunstenaar Matthijs Vlot, die afgelopen week nieuws werd met zijn viral Hello waarvoor hij filmfragmenten aan elkaar plakte op het nummer van Lionel Richie, speciaal voor deze avond video-art.