Solar koken: poffertjes maken op zonne-energie

Gepubliceerd in dagblad De Pers, 18 augustus 2011


Rik met zijn zelfgebouwde solar cooker. THEHOSPAGES.COM
Hij heeft een vrij groot assortiment solar cookers: met aluminium bedekte satellietschotels, een poffertjespan op cd’s en een hybride koffiezetapparaat. Solarkok Rik, die liever niet bij achternaam wordt genoemd, begon het experimenteren met koken op zonne-energie op het dak van Sociëteit de Sauna, die vorig jaar tot op de grond afbrandde. Hadden de kookexperimenten van Rik daar iets mee te maken?
Een beetje solar cooker, zoals Riks gepimpte satellietschotel, bereikt namelijk temperaturen waarop gebakken of zelfs gefrituurd kan worden. Andere apparaten, zoals een grote ronde plaat vol cd’s, dienen voor slow food, langzaam te bereiden gerechten als een stoofpot. Of poffertjes.
Karton en aluminiumfolie
Koken op zonne-energie is niet ingewikkeld. Het begint met één belangrijke regel die een solarkok nooit mag vergeten: zonnepanelen zijn taboe, want die worden geproduceerd in een grootschalige industrie die enorme hoeveelheden energie verbruikt en zeldzame grondstoffen waarover oorlogen worden gevoerd. Ondertussen kan iedere slimme knutselaar met goedkope of gerecyclede materialen als aluminiumfolie en karton een solar cooker bouwen. Met simpele reflectoren kan namelijk al zonlicht worden verzameld.
Uiteraard, voor solar koken is zon nodig, dus het werkt in Nederland niet altijd. ‘Maar hoe vaak trek je de barbecue uit de schuur?’, merkt Rik terecht op. ‘Solar koken lukt misschien niet altijd, maar het maakt nog steeds een verschil op de momenten dat het wel kan.’ Bovendien zijn er hybride cookers, die ook op biogas of groene stroom werken. En sommige apparaten, waaronder Riks satellietschotels, slaan zonne-energie op waardoor ze ook werken als de zon niet meer schijnt.

CO2-neutraal potje
Met zijn Solar Kookstudio stond Rik al op een paar festivals en duikt hij soms op in een Amsterdams park. Op 26, 27 en 28 augustus staat de Solar Kookstudio op het Magneetfestival. Daar hoopt Rik professionele koks uit te nodigen in zijn keuken, om een mooi staaltje ecogastronomie te creeren. Rik vreest echter dat hij door een overvolle festivalprogrammering niet verder komt dan de camping, waar bezoekers dan maar hun eigen CO2-neutrale potje moeten koken. Dat zou niet eens zo gek zijn, aangezien het streven van Rik is de Nederlander aan het solar koken te krijgen. ‘Andere projecten met solar cooking worden uitsluitend uitgevoerd in derdewereldlanden, waar brandhout schaars is en zon in overvloed. Maar in plaats van dat we zo’n initiatief als rijke westerlingen opdringen aan een arme bevolkingsgroep, mogen we wel eens zelf het goede voorbeeld geven.’