Het beste van Marktplaats

Gepubliceerd in dagblad De Pers, 25 augustus 2011

FOTO'S: JULIEN RADEMAKER


Om tussen de rommel op Marktplaats een parel te vinden, is tijd nodig. En ballen. Julien Rademaker, oprichter van Gevondenopmarktplaats.nl, geeft hoop aan de verdwaalde schatzoeker. 

We willen allemaal wel een vintage wandkleed aan de muur, en nonchalant zeggen: ‘Jaren zestig exemplaartje, Deens design.’ Maar aangeboren luiheid leidt er vaker toe dat onze huizen vol staan met Billy’s en Smögens gescoord tijdens de Plundra. Zonde, vindt grafisch ontwerper Julien Rademaker (33), die op zijn blog Gevondenopmarktplaats.nl laat zien dat het ook anders kan. Zo’n vier keer per week plaatst hij een kleine twintig Marktplaats-advertenties van designmeubels, vintage rariteiten en kunst. ‘En er is veel meer. In het mapje ‘bewaarde advertenties’ staan er nog tweehonderd.’

Hij had altijd al een voorkeur voor tweedehands meubilair, dus toen Rademaker eerder dit jaar verhuisde naar een grotere woning, keek hij maar eens op Marktplaats. ‘Daar vond ik zo veel moois, dat kon ik echt niet allemaal kopen.’ Eerst zette hij een paar items op Facebook, niet veel later was er een blog.
‘Mijn smaak is de essentie’, zegt Rademaker over zijn selectie. Op zijn blog verschenen deze week een Thonet schommelstoel, een ‘Space Age snavellamp’ en een wandmeubel uit de jaren zeventig. In Rademakers huis komen die uiteenlopende stijlen samen. Platenhoezen van alle tijden hangen boven zwarte poppenhoofden: zonnebrillendisplays uit de jaren tachtig. ‘Daarnaast past prima een baroklamp met romantische bloemenprint.’

Borstbeeld van Hitler
In het afgelopen half jaar leerde Rademaker veel over ontwerpers, stijlperioden en materialen. Surfen over Marktplaats bleek een spoedcursus interieurdesign. Die kennis past Rademaker nu ook professioneel toe. De eerste klus: het interieur van het nieuwe kantoor van de 1%Club.
De zelfbenoemde ‘curator van Marktplaats’ weet wanneer iets overdreven duur is. Dan zet hij het niet op zijn website. Over een tafeltje van een olifantenpoot twijfelde hij en een borstbeeld van Hitler liet hij maar achterwege. ‘Hoewel er bij die advertentie duidelijk stond: niet voor neonazi’s.’ Het liefst tipt Rademaker niets van grote dealers. ‘Dan verdwijnt alle charme van het tweedehands kopen.’ Is iets heel mooi, dan koopt hij het zelf. Zo verwierf hij een bank en stoel van Gerard van den Berg, opgezette vogels, zeefdrukken van de Japanse kunstenaar Kumi Sugai en een hutkoffer uit de jaren twintig.

Nooit meer naar Ikea
  • Verruil de kroeg voor de computer. 
  • Baan je avonden lang een weg door lelijke prullaria.
  • Niet zoeken, maar vinden. Wie zoekt naar iets specifieks, kan beter naar een winkel gaan.
  • Durf te kopen. Het staat zo weer op Marktplaats.
  • Liever één designstoel dan tien Billy’s. Vintage design is uniek, duurzaam en stijgt in waarde.
  • Blijf kopen. En slaap niet in door te denken dat je huis af is. 

www.gevondenopmarktplaats.nl