De strijd aangaan met De Club

Gepubliceerd in dagblad De Pers, 18 augustus 2011
De Club tijdens hun 10-minuten-dj- actie. FOTO'S: ALEXANDER SCHIPPERS


Een groep acteurs organiseert flitsfeesten op straat en in kantoren en wil mensen 'wakker schudden' tijdens geheimzinnige meetings in duistere loodsen. Vijf redenen om lid te worden van De Club.

1. Minstens tien minuten plezier
Het winkelende publiek loopt met gebogen hoofden en opgestoken paraplu's doelgericht op kledingwinkels, platenzaken en drogisterijen af. Het is business als altijd op de overvolle Kalverstraat, tot er ineens uit een bakfiets loeiharde muziek knalt. Een discobol steekt fier de lucht in, mensen beginnen enthousiast te dansen, een VIP-area wordt afgezet, een cocktaildame deelt pakjes sinaasappelsap met parasolletjes uit en 'mc' Tygo Gernandt roept: 'Are you ready to party?' Een passerende vrouw kijkt haar man vragend aan: zal ik meedansen? Een voorbijganger zegt: 'Is vast een promotie-actie voor een nieuwe club.' Dat is het inderdaad, deze 10-minuten-dj-actie van De Club, vorige week georganiseerd op onwaarschijnlijke plekken in Amsterdam, waaronder de Kalverstraat, in een trein en bij vreemden thuis. 'Bedoeld om mensen uit hun dagelijkse sleur te trekken', verklaart Gernandt.

2. Vechtpartijen
Het feest op de Kalverstraat stopt abrupt na tien minuten en De Club laat enkel verbaasde omstanders achter. Een paar weken eerder zette diezelfde club nog een bejaarde op een bushokje om aandacht te vragen voor eenzaamheid onder ouderen. Het zijn heftige acties, passend bij de oorsprong van De Club: een toneelstuk van Lucas de Man met o.a. Tygo Gernandt en Tim Murck, gebaseerd op de film Fight Club. Dat was ervaringstheater waarbij publiek geblinddoekt naar een loods werd geleid en kon vechten met acteurs. Met eigen risico op een blauw oog. Het toneelstuk ging van de planken, De Club bleef en organiseert nu meetings. Waar nog steeds gevochten wordt.

3. Soulsearching
De Club richt zich op achttien- tot veertigjarigen, volgens regisseur Lucas de Man (28) de generatie die voortdurend op zoek is. 'We hebben zoveel mogelijkheden dat we verlamd raken. We willen samen dingen doen, maar geloven niet in een ultiem samenzijn. We willen de maatschappij veranderen, maar demonstreren niet. We willen duurzaam leven, maar wel in hippe merkkleding. Je kunt jezelf steeds opnieuw bepalen. Daar zit iets heel eenzaams in.' Daarom wil De Club samen op zoek gaan.

4. Nieuwe vrienden
Het voornaamste doel tijdens de meetings van De Club is ontmoeten. De Man legt uit: 'Ontmoeten staat voor niet moeten, je komt het vanzelf tegen. Op een clubavond kom je zelfs letterlijk een ander tegen, en je weet niet wat er dan gebeurt. We hoeven het niet eens te zijn met elkaar, maar we kunnen wel samen de zoektocht aangaan naar onszelf, elkaar en een betere maatschappij.'

5. Geen geacteer
De Club wordt gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten, maar is geen traditioneel theater. Het is een vernieuwende kunstvorm, deels gerepeteerd en met een script, maar met de noodzaak dat een podium ontbreekt, het onderscheid tussen publiek en cast wordt verkleind en niemand een rol speelt. De acteurs beloven tijdens de meetings zichzelf te zijn, en ook het risico op een blauw oog te lopen.

Vanaf 31 augustus in de Van Gendthallen tegenover Amsterdam Roest, in oktober in The Building in Eindhoven en in november in DOK in Gent.