The Geert Wilders: zieltjes winnen

Gepubliceerd in Het Parool, 28 april 2010


Ineens verscheen daar een nieuwe band op internet, op een flyer van het Bevrijdingsfestival en gisteravond met de release van hun eerste videoclip op YouTube. The Geert Wilders willen bekender worden dan de politicus.


Een boomlange blanke man gehuld in een strak wit pak en met hooggeblondeerde kuif zingt al zwaaiend met een witte vlag "Hey hey, we are the freedom party". Zijn twee bandleden, beiden met donkere huidskleur, excentrieke kapsels en eveneens geheel gehuld in wit, staan hem bij met gitaar, drums en zang. Tussendoor zien we twee langharige wezens in onderbroek handjeklap doen en vechten met zwaarden.

Het is de eerste videoclip van The Geert Wilders, een nieuwe band bestaande uit zanger en gitarist Sgt Hero, keytarspeler Olaf d. Schiklgruber, en op drums Miss Machiavelli. De namen zijn fictief, echte identiteiten worden niet onthuld. Keytarspeler Olaf, de grote man met de witte lokken, legt uit: "Wij zijn de popband van het moment. Het is onze ambitie om groter en bekender te worden dan Geert Wilders. Dat men straks bij het horen van die naam niet meer meteen aan de politicus denkt, maar aan de band." Een band die eens een ander geluid wil laten horen in Nederland, want "we gaan ten onder aan de palingsound".

Eerder vormde het drietal al een muziekgroep onder de naam Tina Tractacus, maar dat bleek geen succes. Met deze nieuwe naam hopen ze op meer bekendheid. The Geert Wilders hebben in ieder geval alles in huis om aan de succesfactor te voldoen: drie getalenteerde muzikanten, een pakkende naam en in het oog springende uiterlijkheden. Hoewel het nog maar de vraag is of de elektronische popmuziek die het best te omschrijven is als een schreeuwerige mix van The Killers en jaren 80 synthesizerband Devo goed genoeg is voor de hitlijsten, gaan de bandleden er in ieder geval helemaal voor. Ze werken momenteel hard aan de afronding van debuutalbum His Lamb, dat zeer binnenkort zal verschijnen. De belofte: "Een bevrijdende mix van electro, punk en een vleugje folk."

'Als je Geert met een boerka kruist, krijg je een haarboerka'
Op de site van de band, Thegeertwilders.nl, zijn de eerste singles al te beluisteren: Colours in the Rainbow en Wild, Wilder, Wilders. De lyrics bestaan uit zinnen als "But brown ain't no color in my rainbow" en "Free your mind, the rest will follow". Hoewel de teksten lijken te gaan over zware thema's als vrijheid en racisme, laat de band zich niet uit over een mogelijk politiek statement. "We zijn een band, we willen hits maken. Wat mensen er verder in zien is aan hen", aldus Olaf. "De gedachte achter de band is goede muziek maken, zielen en zalen veroveren en werelddominantie."

Toch blijkt de verklaring van de twee harige wezens in de videoclip een flinke knipoog naar politicus Wilders: het zijn kinderen die "haarboerka's" dragen, oftewel "wat je krijgt als je Geert met een boerka kruist." Bovendien zou de band dolgraag voor Geert Wilders optreden. "Dat zijn we hem wel verschuldigd, aangezien we onder zijn naam hits maken. We zouden het erg leuk vinden om tijdens een PVV-bijeenkomst te spelen. En dat de leden en kiezers van de PVV dan fan van ons worden." Maar de plannen reiken verder: "Aangezien de populariteit van politicus Geert Wilders afneemt en de band The Geert Wilders een wereldbestorming van plan is, komt er wellicht een punt dat we elkaar kruisen qua populariteit."

Tijdens het Amsterdamse Bevrijdingsfestival staat de band voor het eerst live op een podium, tussen 20.00 uur en middernacht in Felix Meritis. Daarna zullen zij "in alle vrijheid" gaan toeren door binnen- en buitenland. Naar eigen zeggen ontvingen ze al een uitnodiging uit Engeland. En The Geert Wilders verwachten dan zonder problemen het land binnen te komen.